Van der Veken Juweliers - Unique Handmade Jewelry - Antwerpen

 

Goud & Platina

Goud heeft de mens steeds gefascineerd. De bijzondere kleur en glans oefenen al duizenden jaren een unieke aantrekkingskracht uit.

Al van voor de Egyptenaren hun piramides bouwden werd goud gebruikt voor juwelen.

Misschien meer nog dan goud is platina het ideale materiaal om juwelen van te maken. Het is een van de sterkste materialen ter wereld, is erg duurzaam en heeft een zeer mooie glans.

 
 
Ring in geel goud 18 kt.

Ring in geel goud 18 kt.

Goud

Goud spreekt al sinds zijn ontdekking tot de verbeelding van de mens. Het is een van de meest zeldzame metalen op aarde. Dankzij zijn bijzondere glans en totale weerstand tegen roest wordt het al sinds het begin van de beschaving gebruikt voor juwelen.

Puur goud is een zeer zacht metaal. Eén gram goud kan geplet worden tot een blad met een oppervlakte van één vierkante meter. Om goud bruikbaar te maken voor juwelen moet het eerst hard gemaakt worden. Dit doet men door een legering te maken met een ander metaal zoals zilver, koper, of palladium. De metalen die hiervoor gebruikt worden bepalen ook de kleur van het goud. De meest voorkomende kleuren in juwelen zijn geel, wit en roze.

Onbewerkt wit goud heeft een lichte gelige schijn. Daarom worden juwelen van wit goud voorzien van een laagje rhodium, een zeer hard metaal met een glanzende, witte kleur.

De zuiverheidgraad van goud wordt aangegeven in karaat (niet te verwarren met karaat in edelstenen). 24 Karaat is zuiver goud, 22 karaat is 91,6% zuiver, 18 karaat 75% en 14 karaat heeft een goudgehalte van 58,5%. 18 Karaat is veruit het meest geschikt voor juwelen. Daarom gebruiken wij bij Van der Veken Juweliers enkel 18 karaat goud. 


Platina

Platina is het zuiverste edelmetaal ter wereld. Platina is van nature enorm sterk en heeft een mooie, zuivere witte kleur. Hierdoor is het ideaal om juwelen van te maken.

Platina is erg zeldzaam. Om 1 ounce (31,1 gram) platina te ontginnen moet gemiddeld 10 ton erts gedolven worden. Het is dan ook het waardevolste edelmetaal ter wereld.

Dankzij zijn hardheid verslijt platina erg moeilijk. Dit maakt het tot een van de meest duurzaamste materialen die er zijn. Een platina juweel zal daarom door gebruik veel minder krassen vertonen dan goud.

Omwille van deze duurzaamheid staat platina, net als diamant, symbool voor onvergankelijkheid. Daarom is het een zeer populaire keuze bij verlovingsringen.

Ring in platina en diamant

Ring in platina en diamant