Van der Veken Juweliers - Unique Handmade Jewelry - Antwerpen

 
atelier 5[1].jpg

Authentiek Vakmanschap

Hoe vervaardigen wij onze juwelen?

Elk juweel dat we maken start als een blokje edelmetaal. Dit blokje gaan we vervolgens walsen tot we een plaat of draad krijgen in de gewenste dikte. Deze plaatjes en draden zijn de basisonderdelen van elk juweel.

Dit smeden we dan verder tot de gewenste componenten van het juweel, zoals bijvoorbeeld de band van een ring, de griffen (pootjes) van de zetting en de kleine ringetjes die de griffen samen houden. Voordat we de onderdelen samen solderen worden ze steeds zorgvuldig opgeschuurd en gepolijst. Zo kunnen we de oppervlaktes die in een compleet juweel niet bewerkbaar zijn toch volledig afwerken. Dit zorgt voor een zichtbaar veel fijnere afwerking.

Als het juweel volledig in elkaar is gezet, wordt het nogmaals gepolijst om een perfect resultaat te bekomen.

Het verschil tussen écht handwerk en gietwerk

Meer dan 99% van alle juwelen, ook diegenen die verkocht worden als 'handgemaakt' en zelfs 'Haute Joaillerie' zijn het resultaat van gietwerk. Hierbij wordt eerst een prototype van het juweel gemaakt. Hiervan wordt vervolgens een mal gemaakt. Door metaal in de mal te gieten en te laten afkoelen verkrijgt men een ruw maar compleet juweel. Dit wordt vervolgens bijgeschuurd en gepolijst.

Het grote voordeel van deze methode is dat het juweel veel minder arbeidsintensief is. Het maken van een solitaire ring: van gieten, afwerken tot het zetten van de steen kan op minder dan één uur, terwijl het zeven tot twaalf uur duurt om hetzelfde juweel volledig met de hand te smeden.

Het grote nadeel is echter dat gegoten metaal broos is. Dit maakt het juweel breekbaar en veel slechter bestand tegen slijtage. Bovendien kan een juweel dat in één stuk gegoten is nooit zo goed worden afgewerkt als een handgesmeed juweel.

Daarom maken wij bij Van der Veken Juweliers nooit gebruik van gietwerk. Elk juweel wordt volledig met de hand gesmeed volgens de regels van de kunst. 

 

Onze Meestergoudsmeden

De reden dat we hoogstaand vakmanschap kunnen leveren is uiteraard te danken aan onze meester-goudsmeden

Wat onze goudsmeden zo uniek maakt, is hun talent, hun passie, hun oog voor detail en vooral: hun opleiding.

Nadat zij hun opleiding goudsmid aan de vakschool hebben voltooid, selecteren wij de meest veelbelovende kandidaten voor onze eigen, drie jaar durende, interne opleiding tot goudsmid en later tot meester-goudsmid.

Tijdens deze opleiding verbeteren we niet alleen drastisch hun basistechnieken maar maken we ze ook vertrouwd met onze eigen specifieke technieken en vakgeheimen. Het is deze know-how die er voor zorgt dat wij op het vlak van juwelen onze gelijke niet kennen.

Ongeëvenaarde Kwaliteit

Bij elk juweel streven we naar perfectie. Dit uit zich in onze keuze om alleen met topmaterialen te werken. De diamanten die we verwerken zijn van de hoogste kwaliteit, net als de edelstenen en half-edelstenen. We werken enkel met platina en goud. Andere materialen zoals zilver zijn immers van te lage kwaliteit om in mooie juwelen verwerkt te worden. 

Natuurlijk kan elke fabrikant ervoor kiezen om met hoogstaande materialen te werken. Maar dat wil nog niet zeggen dat het afgewerkte juweel zelf van hoge kwaliteit is. Het hoogste niveau bereiken is enkel mogelijk met artisanaal vakmanschap. Hierdoor wordt het juweel stevig, is het veel beter bestand tegen slijtage en is het veel fijner afgewerkt. Het resultaat is een juweel dat zijn gelijke niet kent. Een uniek stuk dat werkelijk exclusief is.