Van der Veken Juweliers - Unique Handmade Jewelry - Antwerpen

 
 
The details are not details, they make the design
— Charles Eames
 
 

Over Ons

J.M.C. Van der Veken is een Belgisch juwelenhuis, gesticht door Joseph Van der Veken in 1952.
Wij zijn één van de laatste artisanale juwelenateliers ter wereld. Onze specialisatie is Haute Joaillerie.
Alles wordt volledig met de hand vervaardigd, zonder een beroep te doen op gietwerk of enige andere vorm van serieproductie. Hierdoor kan het juweel veel fijner worden afgewerkt en heeft het een veel sterkere structuur waardoor het veel beter bestand is tegen slijtage en andere schade.

 

Ons Verhaal

In 1952 startte Joseph Van der Veken op 23 jarige leeftijd, in een piepklein gehuurd bureautje in het hart van de Diamantwijk, zijn goudsmederij. De uitzonderlijke kwaliteit van zijn vakmanschap viel al snel op en hij specialiseerde zich in de vervaardiging van de Haute Joaillerie.  Na enkele jaren was de vraag zo groot dat er dringend uitgebreid moest worden. De aanpalende kamers werden bij gehuurd.

In 1968 verhuisde de firma naar de Rijfstraat waar dan ook de winkel werd geopend. Vanuit deze bescheiden zaak werden jaren lang klanten over heel de wereld bediend. Van Amerikaanse tycoons tot Afrikaanse prinsessen, allemaal vonden ze de weg naar de Rijfstraat. Gedurende al die tijd bleef onze focus liggen op het creëren van de mooiste juwelen volgens de tradities en regels van de kunst.

Tien jaar later kwam zoon Christiaan in de zaak, die deze in 1996 overnam.

In 2007 verhuisde de winkel naar een nieuw opgetrokken pand in de Vestingstraat. Dat zelfde jaar stapte, met kleinzoon Steven, de derde generatie in het bedrijf.

In 2014 kregen we als eerste van de Stad Antwerpen en koepelorganisatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) het Antwerp’s Most Brilliant Label (AMB). Dit label erkent die juweliers die voldoen aan 30 zeer strenge vereisten op vlak van kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie en service.

Tijdens ons 65 jarig bestaan is erg veel veranderd, maar onze toewijding en liefde voor het vak zullen altijd blijven. We blijven juwelen maken zoals we dat altijd gedaan hebben: volgens de regels van de kunst met de hand gesmeed. Elk onderdeeltje zorgvuldig afgewerkt en samen gesoldeerd tot een mooi en verfijnd juweel. Vandaag zijn we één van de laatste onafhankelijke Haute Joaillerie ateliers in de wereld.

Zuiver Handwerk

Bij Van der Veken Juweliers smeden we nog steeds élk juweel volledig met de hand. Hiermee zijn we vrijwel uniek.

99% van alle juwelen worden tegenwoordig gemaakt met een vorm van gietwerk. Ook wat als 'handgemaakt' en zelfs als 'Haute Joaillerie' verkocht wordt. Als metaal gegoten wordt, wordt dit broos. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk kan breken en veel sneller sporen van slijtage vertoont. 

Wij blijven echter elk juweel volledig met de hand maken. We smeden elk onderdeeltje individueel op de traditionele manier. Vervolgens polijsten we dit zorgvuldig voordat we dit in het juweel solderen. Op die manier krijgen we een resultaat dat véél fijner is afgewerkt en tegelijk véél steviger en flexibeler is waardoor het beter bestand is tegen slijtage. 

Elk juweel van Van der Veken Juweliers geniet dan ook een levenslange garantie.